Oorbeek BV

Eén jaar na de beëindiging van de tweede wereldoorlog startte machinefabriek Oorbeek haar activiteiten in het centrum van Amsterdam. Het vlak bij de Amstel gelegen pand werd in 1990 verruild voor de huidige locatie aan de Veemarkt.

De firma Oorbeek draait op vier pijlers.
Het vervaardigen van stalen stansmessen ten behoeve van stansautomaten, het vervaardigen van stansvormen, het maken van 3D modellen en de verkoop van stansmachines.

De eerste jaren werden de stansmessen nog gesmeed, maar de laatste jaren gaan we uit van een massief stuk staal.

Zowel de maatvastheid als de slijtvastheid is hierdoor veel hoger dan bij gesmede stansmessen. We vervaardigen vier soorten stansmessen: die van gewoon staal voor oplagen tot één miljoen. Hardstalen messen voor oplagen, afhankelijk van het materiaal, van vijf à tien miljoen. HSK-messen voor vijftien à twintig miljoen, en hardmetalen messen voor oplagen van twintig tot tachtig miljoen.

Het aanleveren van de bestanden gebeurt voornamelijk digitaal. De klant mailt ons het bestand in de vorm van een PDF, EPS of AI bestand. De bestanden  sturen een lintzaag, een zogenaamde draadvonkmachine, met een 0,3 mm. dik draadje aan dat het stansmes conisch uit een massief stuk staal zaagt. Een zaagmachine zaagt vervolgens de buitenkant van het ruwe product onder de juiste hoek, waarna het klaar is om gestraald te worden. Het harden van het staal is de volgende stap op weg naar een stansmes. Het ondergaat hiertoe een behandeling in een oven, waarbij elke staalsoort zijn eigen programma kent. Het geheim van de smid schuilt hem in de temperatuur, de lengte én opbouw van het programma. Het harden eindigt met het onderdompelen van het staal in een bad met gesmolten zout. Bij het scherpen van het geharde product komt het ambachtelijke handwerk om de hoek kijken. De laatste behandeling is het polijsten, om stansafval makkelijk te lossen, en het monteren van afvalmesjes.

Het maken van stansvormen doet Oorbeek al jaren met behulp van een laser en twee automatische buigmachines. We zijn in staat zuiverder en maatvaster te werken met deze apparatuur. En het is een gigantische capaciteitsuitbreiding ten opzichte van de vroegere productiewijze. Vroeger moesten we alle planken zagen, nu snijdt de digitaal aangestuurde laser razendsnel en zeer precies door het hout. Gelijktijdig en aangestuurd door hetzelfde bestand, buigt de buigmachine de stanslijnen in de gewenste vorm. Dit was voorheen allemaal handwerk. Het monteren van stanslijnen en uitstootrubbers is de laatste stap om tot een afgewerkte stansvorm te komen. We kennen hierbij de specificaties en eisen van onze klanten. Is het Hollandse of Franse hoogte, op welke machine wordt er gestanst, wat is de aard van de nabewerking en wat is de papiersoort? Op al deze vragen hebben wij antwoord en onze stansvormen zijn aan een specifieke opdracht of klant aangepast.

Naast het vervaardigen van stansvormen verkoopt Oorbeek ook nog stansmachines, niet één specifiek type machine, maar we zoeken de machine uit die bij de wensen en orderpakket van de afnemer hoort. En als een klant om advies vraagt met betrekking tot stansen, dan staan wij daar ook voor open. Los van de kwaliteit en prijs speelt vooral onze flexibiliteit een grote rol. En met deze apparatuur zit het met de flexibiliteit wel goed.

Contact

Oorbeek BV Stansmessen
Veemarkt 235
1019 CM Amsterdam

Email, klik hier om direct te mailen

Telefoon (020) 6632209
Fax (020) 6632239
KvK: 33064578 Amsterdam